Interview met… Wouter S. over zijn nieuwe label Kompai

13 februari 2020

Op 15 februari keren we sinds lange tijd terug naar de havenstad Rotterdam. Voor de tweede zaal vroegen we long time SW-vriend Wouter S. om de tweede zaal te hosten met zijn nieuwe label Kompai. Daar wilden we natuurlijk alles van weten dus we stelden Wouter wat vragen over wat we kunnen verwachten.

 

SW: Als eerste willen wij zeggen dat we heel blij zijn om je 15 februari te hebben staan in de tweede zaal van Annabel met Kompai. Waarom heb je ervoor gekozen om een nieuw label op te zetten?

W: Ik moet zeggen dat ik er ook enorm blij mee ben en trots op ben dat jullie mij gevraagd hebben om deze hosting aan te gaan. Waarom ik ervoor gekozen heb om een nieuwe label op te zetten was (voor mij) een logische stap. De grootste reden is eigenlijk net als hoe ik draai, produceer ik ook enorm divers en is het daarom niet altijd mogelijk om het in één hokje te plaatsen. Precies om die reden heb ik het label Kompai in het leven geroepen om daar uit te kunnen brengen wat ik zelf vet vind zonder creatieve barricades.

 

SW: Waarom de switch van 44Bass naar je eigen label?

W: Een switch kan ik het niet noemen, want ik was al bezig met Kompai toen ik met 44BASS nog evenementen deed. Wel had ik uiteraard na het einde van 44BASS meer tijd voor Kompai en ben ik daarna gaan doorpakken.

 

SW: Hoe is Kompai tot stand gekomen?

W: Kompai betekent vriend in het Arubaans en Kampai betekent proost in het Japans. Mooier kon ik het niet bedenken. Lekker proosten met je vrienden.

 

SW: Heb je je label alleen opgezet of zijn er mensen die hier een groot aandeel in hebben gehad?

W: In de basis is het allemaal van m’n eigen hand. M’n management heeft me uiteraard op weg geholpen door veel administratieve taken uit handen te nemen.

 

SW: Het eerste album dat je uitbracht onder je label naam (Kompai 01) bestaat uit een samenwerking met MIYU. Waarom heb je voor deze samenwerking gekozen als eerst uitgebrachte album?

W: Dit waren de eerste twee tracks die ik goed genoeg bevond voor release, daarnaast ademde de samenwerking ook waar Kompai voor staat: namelijk vriendschap en soms dingen net wat anders doen… En hey, je moet ergens beginnen.

 

SW: Welke samenwerking zou je nog meer willen realiseren onder je label?

W: Maakt me niet zo heel erg veel uit zolang het maar organisch gaat. Ik vind samenwerken hartstikke leuk en als de muziek goed is, is het goed. Daar hoef ik niet per se een “idool” voor uit te nodigen. Maar als ik er één moet noemen zou ik graag met Huxley samenwerken.

 

SW: Recentelijk is er een nieuw nummer op het label uitgebracht. Waar heb je hier je inspiratie voor vandaan gehaald?

W: Van de zomer is er een plaat uitgegaan: Kompai 02, Back to NY was een plaat die geïnspireerd was op Kerri Chandler z’n oudere platen. De andere plaat genaamd Synthwave was een plaat die ik in eerste instantie gemaakt had om een vriend van me te plagen. Er zaten dus eerst zijn vocalen in maar in the end was het best een dope opzet dus daarom heb ik besloten hem af te maken in de hoedanigheid waar hij nu in is.

 

SW: Welk doel wil jij bereiken met je nieuwe label en wat zijn de toekomstplannen?

W: Heel veel eigen muziek uitbrengen, leuke samenwerkingen en daarnaast intieme feesten organiseren die bij de sound aansluiten.

 

SW: Wil jij binnen je label een specifieke sound hebben of zijn er verschillende stijlen te horen?

W: Nee, één specifieke sound zal het zeker niet worden. Zolang het goed genoeg is zal ik het uitbrengen.

 

SW: Tegenwoordig zijn er ontzettend veel verschillende labels, maar hoe ga jij je onderscheiden ten opzichte van de andere?

W: Omdat ik van plan ben m’n meeste muziek hier op uit te brengen zal ik me daarmee onderscheiden. Ik ben er ook nog niet over uit of ik überhaupt andermans muziek uit wil brengen op het label Kompai. Zeg nooit nooit, maar voor nu is het vooral op mijzelf, eventuele remixen van anderen en samenwerkingen gefocust.

 

SW: Rauwe house. Waarom denk je dat dit de kracht is/wordt van jouw label?

W: Er zullen rauwe house platen komen, maar of dit de kracht wordt zal de tijd ons leren.

 

SW: Wil jij de focus van je label hebben op Nederland of zijn er plannen om uit te breiden naar het buitenland?

W: Ik houd er van om organisch te werken dus als ik ergens met Kompai voor uitgenodigd word in het binnen- of buitenland vind ik het altijd interessant om naar de mogelijkheden te kijken.

 

SW: Elk label wil de grootste/bekendste worden, logisch. Maar buiten dat, waar droom jij nou echt van met jouw label in de toekomst?

W: Ik persoonlijk zou het erg vet vinden om met Kompai een avond in de Watergate Berlijn te doen. Als we dan toch in de droom sferen blijven, zou het me met Kompai erg leuk lijken om een stage te hosten op STRAF_WERK festival. Klinkt misschien nogal voor de hand liggend maar de Dome stage ademt wat mij betreft Kompai qua capaciteit en vibe die ik er afgelopen keren gevoeld heb. En b2b met blijft gewoon altijd m’n favoriet met Benny Rodrigues.

 

SW: Van wie hoop jij dat hij/zij ooit onder jouw label komt draaien?

W: Dat is iemand die ik al erg lang wil boeken, Mr G. En dan het liefst in Shelter op m’n eigen Kompai avond. Shelter, om de reden dat in die club hij het best tot z’n recht gaat komen i.v.m. geluid en setting.

 

SW: Hoe kijk je terug op afgelopen jaar?

W: Het afgelopen jaar was spannend en aftasten, ik heb events gedaan door het hele land. Welke allemaal erg leuk waren. Ik denk dat het hoogtepunt dan ook meer bij de lancering van het label dan de clubavonden ligt. Dit vooral omdat ik eindelijk een creatieve uitlaatklep had voor m’n eigen muziek zonder gebonden te zijn aan smaken en voorkeuren van anderen.

 

SW: Wat heeft jouw voorkeur: muziek uploaden via SoundCloud of Spotify?

W: Soundcloud merk ik aan dat het voornamelijk goed voor setjes is. Daar load ik altijd snippets op. Volledige releases op Spotify en andere webwinkels.

 

SW: Als je een nummer mocht kiezen, waar jij elke ochtend mee wakker moest worden, welke is dat dan?

W: Tina Turner – Simply the best

 

SW: Waar haal jij je inspiratie vandaan om nieuwe muziek te produceren?

W: Dat kan van alles zijn: andere artiesten; een feestje; een spelletje; een film; een sok; maar ik heb niks specifieks in ieder geval, haha.

 

SW: Op 15 februari sta jij met je label in Annabel. Hier host jij je eigen zaal. Wat kunnen wij hier van jou verwachten?

W: Eén lange trip door m’n muziek collectie. En dat minimaal 5 uur lang.

 

SW: Waar hoop jij met je label nog een keer een zaal te hosten?

W: Ik noemde net al SWF, Shelter en Watergate. Laten we daar mee beginnen.

 

SW: Wat kunnen wij, en de rest van de fans, op korte termijn verwachten?

W: Op korte termijn kunnen jullie enorm veel muziek van mijn hand verwachten. Niet alleen op

Kompai maar ook op andere labels. Kleine spoiler: ik heb een enorm grote hit uit de jaren 90

officieel mogen remixen die op een erg groot label gere-released wordt. Verder mag ik nog

niet veel zeggen.

 

iLost logo