Meet… our booker Melanie Elstak

30 juni 2020

Eén van de hoogtepunten van festival voorpret is toch wel de bekendmaking van de line-up. Met hard werken zorgt onze boeker ervoor dat de beste acts op deze felbegeerde plekken komen te staan. De nieuwste tracks luisteren en dj’s checken voor je werk, klinkt het als muziek in de oren? Voor onze boeker Melanie Elstak (30) is het alledaagse kost. Lees verder om te ontdekken hoe het leven van een festival boeker er uit ziet.

 

Vertel, hoe ben jij als boeker bij STRAF_WERK (SW) beland?

Ik leerde een vriendinnetje kennen op DGTL en we klikten gelijk. Haar vriend is één van de eigenaren van Apenkooi Events, waar onder andere DGTL en STRAF_WERK onder vallen. Samen gingen we vrijwel alle Apenkooi feestjes af. Denk aan Amsterdam Open Air en STRAF_WERK Festival. Ik ken de Apenkooi crew dan ook al best een langere tijd. Toen de vorige boeker besloot dat het tijd was voor een nieuwe stap en ze bij Apenkooi op de hoogte waren dat ik een baan zocht, was de match gemaakt. Ik was, en ben nog steeds, erg blij met deze kans die ik heb gekregen.

 

Een combinatie van netwerken en een portie goede timing dus?

Het is niet helemaal uit de lucht komen vallen natuurlijk. Ik ben zelf al een aantal jaren werkzaam in de evenementen industrie. Zo heb ik naast mijn studie Communicatie altijd bijbanen gehad in de evenementen industrie. Hierin heb ik allerlei soorten functies beoefend, denk aan doorhost, artist handling, stagemanager, productie medewerker en promotieteam manager. Dit was bij diverse events en clubs: HYTE (Berlijn); Toffler, Blijdorp Festival, Rotterdam Rave; Dekmantel Festival; VBX en nog meer.

 

Welke skills of achtergrond heb je nodig om boeker te worden?

Als eerste is affiniteit met muziek hebben een must. Daardoor ben je ook vanuit jezelf eerder op de hoogte van de laatste muziektrends. Ook moet je niet op je mondje gevallen zijn. Het boekingsproces is veel onderhandelen en daarvoor moet je sterk in je schoenen staan. Verder moet het nachtleven je aanspreken en hoort hard werken inclusief lange nachten er ook bij. Geen negen tot vijf mentaliteit, maar eerder vijf tot vijf 😉

 

 

Op welke wijze komt een line-up voor SWF tot stand?

Een line-up is niet zomaar gemaakt. Daar gaan een aantal gecombineerde stappen aan vooraf. We gaan in gesprek met booking agencies en managers. Daarnaast doe ik ook zelf veel onderzoek, zowel online als offline, zo ook op de dansvloer zelf. Met al die input kijk je welke artiesten er de voorgaande jaren hebben gestaan, welke headliners er ‘hot’ zijn op dit moment, welke upcoming artiesten er zijn en of er genoeg diversiteit in de line-up zit. We zorgen ervoor dat locals altijd een groot deel van de SWF line-up betreft, dat is tenslotte de visie van STRAF_WERK: internationale helden naast lokaal opkomend talent. Bij de SWF line-ups zijn locals een belangrijk onderdeel waar wij voor staan. We zorgen er dan ook voor dat er op elk SW event locals staan.

 

Waar staat SW dan precies voor volgens jou? 

SW staat voor house en techno (in de breedste zin daarvan) gerelateerde events die grote gevestigde namen in combinatie met jonge talenten een podium geven. We voeden ons publiek op met de laatste trends op muziekgebied. Daarnaast komen ze terecht in een altijd unieke productie van licht en geluid. Door al die factoren met elkaar te combineren zetten wij iets speciaals neer wat mensen niet snel zullen vergeten!

 

Wat vind je het leukste onderdeel van het bouwen aan een line-up?

Het upcoming/locals gedeelte is belangrijk en stiekem wel het leukst. Dit zijn vooral nog ‘kleine’ artiesten die je een duwtje in de rug geeft in hun carrière. Je ziet bepaalde artiesten echt groeien, mede dankzij nét die speciale spot op dat event waar jij ze hebt neergezet. Een voorbeeld is dat Nicky Elisabeth op het SW x Kölsch presents IPSO event draaide tijdens ADE en vervolgens gevraagd werd om bij Kölsch’ agency Kompakt te voegen. Dat vind ik toch wel het mooiste om mee te maken!

 

Waar zit de grootste uitdaging in?

Een line-up bevestigen is niet zo makkelijk als het lijkt. Je hebt veel concurrerende partijen die ook op bepaalde artiesten uit zijn. Dan komt nog het onderhandelingsproces, wat ook een heel belangrijk onderdeel is. Het kost tijd om vertrouwen te winnen bij agencies. Het zijn bij elkaar dus een aantal stappen die veel tijd vergen, om een line-up tot stand te brengen.

 

Zien we jouw persoonlijke favoriete artiesten wel eens terugkomen in de line-up?

Zeker. Ik heb nog nooit een line-up samengesteld waar ik niet 100% achter sta.

 

 

Hoe ontdek je nieuw talent dat past bij SW?

Naast zelf onderzoek doen, bespreken we met het boekersteam van Apenkooi een hoop door bijvoorbeeld wekelijkse meetings en houden we elkaar op de hoogte van nieuwe releases.

 

Wat is jouw tip voor beginnende artiesten die bij jou in the picture willen komen?

We zijn bij SW altijd op zoek naar nieuw talent. Er kwam vorige zomer iemand naar me toe op Thuishaven om mijn mailadres te vragen. Dus bij deze: mail je demo’s!

 

Stem je voor het optreden een bepaalde sound of tracks af met de artiest?

Nee dat niet. Je boekt een artiest om zijn of haar kunnen en gaat er vanuit dat het dan goed gaat. Dat moet je zelf aanvoelen als boeker en dat is ook je beroep. Tenzij een techno dj ineens wat disco platen gaat draaien op een laat tijdslot, dan heb ik iets niet goed gezien of heeft hij ineens een swingende dag :).

 

Enne, wat maak je als boeker zoal backstage mee? Heb je gekke verhalen?

Dat is een beroepsgeheim, maar het is héél erg gezellig 😉

 

Wie zou je ooit nog eens willen boeken ongeacht het budget?

Beyoncé! Haha.

 

Haha, dat is andere koek. Niet één of andere te gek house legend?

Ik moet zeggen dat ik veel van mijn eigen helden al geboekt heb sinds ik voor STRAF_WERK werk: Kerri Chandler, Floorplan, Gerd Janson, Apollonia, Blawan b2b Freddy K., om er een paar te noemen. Umm als ik er één moet kiezen dan toch wel Carl Cox.

 

Kan je wat zeggen over de line-up voor 2021? Wordt die in zijn geheel meegenomen?

… Ik zou je kaartje maar vasthouden!

 

 

 

iLost logo